Δωρεάν ή Επί Πληρωμή Antivirus;

User Rating: 5 / 5

Star ActiveStar ActiveStar ActiveStar ActiveStar Active
 
Τα τελευταία χρόνια το διαδίκτυο έχει γεμίσει από μια πληθώρα εφαρμογών οι οποίες μπορούν να "κατέβουν" δωρεάν.
 
Δωρεάν εφαρμογές αντιγραφής δίσκων, Δωρεάν προγράμματα αποσυμπίεσης αρχείων, δωρεάν εφαρμογές επεξεργασίας εικόνας και φυσικά δωρεάν λύσεις προστασίας, τα λεγόμενα Antivirus.
 
Τι διαφορές έχουν όμως οι δωρεάν λύσεις σε σχέση με τις αντίστοιχες που πρέπει να τις αγοράσουμε; Αξίζει να δώσετε χρήματα ή είναι προτιμότερο να ακολουθήσετε την δωρεάν λύση;
 
Κορυφαίες εταιρίες που διαθέτουν εφαρμογές προστασίας συστήματος, όπως οι Avast, AVG, BitDefender, Panda κτλ., μέσα από τις ιστοσελίδες τους πέραν των επι-πληρωμή λύσεων, παρέχουν και τις δωρεάν.
 
Free VPN vs Paid VPN
 
Αν και για τους περισσότερους η επιλογή είναι εύκολη, αφού το δωρεάν είναι πάντα πιο "γλυκό", καλό θα είναι να δούμε ένα παράδειγμα με τις διαφορές που έχουν οι μεν με τις δε λύσεις.
 
Ας πάρουμε για παράδειγμα τις λύσεις που παρέχει η Avast και τις διαφορές τους. Η Avast παρέχει 3 βασικά πακέτα: Το δωρεάν, το Internet Security και το Premier. Όπως ενημερωνόμαστε από τον σχετικό πίνακα που έχει αναρτήσει η εταιρία στην ιστοσελίδα της, οι επιπλέον δυνατότητες που μας παρέχουν οι Internet Security και Premier λύσεις σε σχέση με την Δωρεάν, είναι οι εξής:
 
  Βασική

Free Antivirus

Ολοκληρωμένη

Internet Security

Κορυφαία

Premier

Έξυπνο antivirus & anti-malwareΑνιχνεύει απειλές που είναι ακόμη άγνωστες στους άλλους. ναι ναι ναι
Ασφάλεια Οικιακού ΔικτύουΕλέγξτε το οικιακό σας δίκτυο για αδύναμα σημεία. ναι ναι ναι
Καθαρισμός Προγραμμάτων ΠεριήγησηςΑπαλλαγείτε από τα ενοχλητικά πρόσθετα στα προγράμματα περιήγησης. ναι ναι ναι
Κάντε online πληρωμές & τραπεζικές συναλλαγές. Με ασφάλεια.Προστατέψτε στοιχεία και κωδικούς πρόσβασης σας από κλοπή.   ναι ναι
Προστασία από ηλεκτρονική πειρατείαΣυνδεθείτε στην πραγματική τραπεζική σας ιστοσελίδα, όχι σε κάποια ψεύτικη.   ναι ναι
Σιωπηλό FirewallΘωρακίστε τον υπολογιστή σας από τους χάκερ.   ναι ναι
Anti-spamΕίναι ωραίο να μην υπάρχουν σκουπίδια στα εισερχόμενα email σας.   ναι ναι
Αυτόματη επιδιόρθωση στα κενά της ασφάλειαςΜειώνει τον κίνδυνο υποκλοπής των εφαρμογών σας. Πάρα πολύ.     ναι
Αποτρέψτε την κατάχρηση των προσωπικών σας δεδομένων.Η διαγραφή δεν αρκεί. Ξεκινήστε καλύτερα την καταστροφή εγγράφων!     ναι
 

Γίνεται λοιπόν προφανές, πως για κάποιον ο οποίος θεωρεί απαραίτητη την προστασία στους τομείς στους οποίους η δωρεάν λύση δεν τον καλύπτει, σωστό θα ήταν να προχωρήσει σε μια πληρωτέα λύση.

Μια ακόμα σημαντική διαφορά είναι οι διαφημίσεις. Οι περισσότερες δωρεάν λύσεις συνοδεύονται από pop-up banners που εμφανίζονται ανά διαστήματα στο δεξιά/κάτω μέρος της οθόνης και μας προτρέπουν είτε στην αγορά κάποιου επί πληρωμή πακέτου της εταιρίας, είτε εμφανίζουν διαφημίσεις ακόμα και άλλων τρίτων εφαρμογών.

Το τρίτο σκέλος στο οποίο πρέπει να εστιάσουμε, είναι οι δυνατότητες (τεχνικές προδιαγραφές) του συστήματος στο οποίο θα εγκαταστήσουμε την εφαρμογή προστασίας. Αν μιλάμε για έναν υπολογιστή ο οποίος δεν πληροί τα σύγχρονα standards και η χρήση του συνοδεύεται από "κολλήματα", καθυστερήσεις και γενικά παρουσιάζει χαμηλές επιδόσεις, θα πρέπει να έχουμε υπόψιν μας, πως όσο πιο πολλές λειτουργίες εκτελεί η εφαρμογή προστασίας, τόσο πιο πολύ θα επιβαρύνεται το σύστημα στο σύνολο του. Άλλωστε είναι γνωστό, πως σχεδόν όλες οι αξιόπιστες εφαρμογές προστασίας, επιβαρύνουν σε μεγάλο βαθμό τα συστήματα, λόγω των διεργασιών προστασίας που απαιτούνται. Έτσι η λογική της δωρεάν λύσης αρκετές φορές είναι μονόδρομος και φυσικά υπάρχουν και οι περιπτώσεις υπολογιστών δεκαετίας+, όπου ακόμα και οι δωρεάν λύσεις είναι τοσο "βαριές", που γίνεται αναγκαία η μη χρήση Antivirus εξ' ολοκλήρου.

Τέλος, να τονίσουμε πως αν όχι όλες, αλλά οι περισσότερες επι-πληρωμή λύσεις, παρέχουν άδεια χρήσης ενός έτους. Αυτό σημαίνει πως θα πρέπει κάθε χρόνο να ανανεώνετε το λογισμικό προστασίας σας, καταβάλλοντας το ανάλογο αντίτιμο, το οποίο συνήθως παρέχεται με έκπτωση από τον δεύτερο χρόνο και έπειτα.