Υπερθέρμανση & Πρόληψη

User Rating: 5 / 5

Star ActiveStar ActiveStar ActiveStar ActiveStar Active
 
Υπερθέρμανση - Η μάστιγα των φορητών υπολογιστών και όχι μόνο!
 
Τα τελευταία χρόνια μαζί με την ραγδαία αύξηση στην ζήτηση των φορητών υπολογιστών, έχουν αυξηθεί και οι "ιδιαίτερες" βλάβες που παρουσιάζουν αυτοί σε σχέση με τους σταθερούς υπολογιστές.

Η υπερθέρμανση είναι μία από αυτές και μπορεί να προξενήσει πολύ σοβαρές (έως και ανεπανόρθωτες) βλάβες στο σύστημα, αν δεν υπάρξει έγκαιρη διάγνωση και επιδιόρθωση.

Συχνές αιτίες πρόκλησης υπερθέρμανσης:

1. Σκόνη / Τσιγάρο: 
laptop dust5
Και τα δυο μακροπρόθεσμα οδηγούν σε προβλήματα, αλλά ο συνδιασμός των δύο "σκοτώνει". Η συσσώρευση σκόνης (με ή χωρίς τον καπνό του τσιγάρου) στους αεραγωγούς του φορητού σας υπολογιστή, φράζει την δίοδο του αέρα, με αποτέλεσμα να μην αποβάλλετε ο ζεστός αέρας από το μηχάνημα και η συσσώρευση να οδηγεί σε υπερθέρμανση. 
Σε μηχανήματα τα οποία χρησιμοποιούνται χρόνια και δεν έχει γίνει ποτέ καθαρισμός, η σκόνη κάποια στιγμή οδηγεί σε "μπλοκάρισμα" του ανεμιστήρα. 

2. Τοποθέτηση σε υφασμάτινες επιφάνειες (κατά βάση):
laptop krevati kanapes
Ίσως από τις πιο συχνές αιτίες υπερθέρμανσης είναι η χρήση του laptop πάνω σε επιφάνειες, οι οποίες ισχωρούν στους αεραγωγούς με αποτέλεσμα να μην αφήνουν τον ζεστό αέρα να αποβάλλεται από την συσκευή. Τέτοιες επιφάνειες είναι ο καναπές, το κρεβάτι, αλλά και τα ρούχα μας. Πέρα από την άμεση φραγή των αεραγωγών, οι υφασμάτινες επιφάνειες τείνουν επίσης να αφήνουν "χνούδια", τα οποία παραμένουν στη συσκευή ακόμα κι όταν την χρησιμοποιούμε σε "αθώες" επιφάνειες.
 
3. Χαλασμένος ανεμιστήρας:
laptop fan
Σαφώς πιο σπάνια αιτία από τα παραπάνω δυο, αλλά όχι απίθανη.
Η μη λειτουργία του ανεμιστήρα του laptop, οδηγεί σε σίγουρη υπερθέρμανση.
 
Ενδείξεις υπερθέρμανσης:
1. Υπερβολικός θόρυβος ανεμιστήρα:
Σε περίπτωση που δεν έχουμε να κάνουμε με χαλασμένο ανεμιστηράκι, τότε από τις πρώτες ενδείξεις είναι ο ενοχλητικός θόρυβος του. Λόγω της υψηλής θερμοκρασίας, το σύστημα δίνει εντολή στο ανεμιστηράκι να ανεβάσει στροφές με σκοπό την καλύτερη ψύξη, κάτι που γίνεται αντιληπτό από τον θόρυβο.
 
2. Σκόνη και "χνούδια" στους αεραγωγούς:
Αν παρατηρήσετε σκόνη και χνούδια στους αεραγωγούς, τότε σίγουρα η ψύξη του φορητού σας υπολογιστή δεν είναι η ιδανική.
 
3. Απότομο σβήσιμο του φορητού υπολογιστή:
Το απότομο σβήσιμο του υπολογιστή είναι μια από τις πιο χαρακτηριστικές ενδείξεις ότι το σύστημα υπερθερμαίνεται. Να τονίσουμε βέβαια, πως το απότομο σβήσιμο δεν αποτελεί πρόβλημα, αλλά είναι μια διαδικασία προστασίας του συστήματος.
 
Τι επίδραση έχει η υπερθέρμανση στον υπολογιστή μου;
1. Η υπερθέρμανση οδηγεί σε σαφή πτώση των επιδόσεων του υπολογιστή. Πολλές φορές μπορεί να οδηγήσει ακόμα και σε αδυναμία εκτέλεσης βασικών λειτουργιών, όπως το να δείτε ένα βιντεάκι ή να σερφάρετε χωρίς κολλήματα στις αγαπημένες σας ιστοσελίδες κτλ.
2. Όπως είπαμε και πιο πάνω, η υπερθέρμανση ανεβάζει τις στροφές του ανεμιστήρα, κάτι που οδηγεί σε ενοχλητικό θόρυβο.
3. Από τα πιο ενοχλητικά συμπτώματα είναι το τακτικό απότομο σβήσιμο του υπολογιστή. Πέρα από το ότι διακόπτει συνεχώς την χρήση του και πρέπει να περιμένετε για να "κρυώσει" ο υπολογιστής, για να τον ξανανοίξετε, μπορεί να οδηγήσει και σε απώλεια δεδομένων ή ακόμα και σε πλήρη καταστροφή του σκληρού δίσκου.
4. Αν δεν προβείτε σε έγκαιρη διάγνωση και επιδιόρθωση της υπερθέρμανσης, αργά η γρήγορα το μηχάνημα σας θα οδηγηθεί στην μοιραία βλάβη της κάρτας γραφικών. Σε αυτό το στάδιο πλέον η οθόνη δεν θα δείχνει τίποτα, παρ'όλο που ο υπολογιστής θα φαίνεται αναμμένος, και θα αναγκαστείτε να μας το φέρετε για επισκευή με την τεχνική του Reflow ή του Reballing. Οι συγκεκριμένες επιδιορθώσεις, πέραν του ότι έχουν υψηλό κόστος, προϋποθέτουν πως ο χρήστης μετά την επιδιόρθωση θα είναι πάρα πάρα πάρα πάρα πολύ προσεκτικός, ώστε να μην επανεμφανιστεί η βλάβη.
 
Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την υπερθέρμανση του φορητού σας υπολογιστή, τους τρόπους πρόληψης του, αλλά και τις ενδεδειγμένες επισκευές, μπορεί να μας ρωτήσετε στο κατάστημα μας.
 
Closing Tip: Προσέχουμε για να έχουμε!